Geschiedenis van de voetbal

Voetbal is een van de meest beoefende sport over de hele wereld. Het is een sport die erg toegangelijk is en weinig kosten met zich mee brengt. Bijna in elk land staat voetbal als nummer 1 meest beoefende sport. Van jongs af aan kun je al simpel buiten beginnen met een voetbal.

Er bestaan ook variatie op welke ondergrond er kan worden gevoetbald. Je kunt onderscheid maken in veldvoetbal, zaalvoetbal en strandvoetbal. Per discipline zijn er andere soorten ballen nodig. Als je kijkt naar zaalvoetbal zijn de ballen kleiner en bij strandvoetbal weer groter en lichter. In dit artikel gaan wij het voornamelijk hebben over de bal die word gebruikt op een grasveld en en kunstgras.

De eerste voetbal
De oudste nog bestaande voetbal is gemaakt van gevulkaniseerd rubber waarvan het ontwerp in 1855 werd gemaakt door Charles Goodyear. Daarvoor werden eerdere varianten van het voetbalspel gespeeld met een opgeblazen varkensblaas. Later werd er met bruin leer gespeeld die erg lastig was om mee te spelen tijdens het regen.

In tegenstelling wat veel mensen denken is een voetbal niet helemaal rond ook al blaas je hem helemaal hard op. De bal heeft allemaal gelijkzijdige vijfhoeken en zeshoeken. Een bal bestaat uit 12 vijfhoeken en 20 zeshoeken. Kortom totaal bestaat een bal uit 32 losse stukken. Waarom hebben ballen zoveel losse stukken en is het niet gewoon rond. De vlakken van een voetbal zorgen ervoor dat het heel stevig is. De losse stukken zijn gemaakt van leer of kunstleer.Er word namelijk met veel kracht tegen de bal aangetrapt en dan wil je niet dat de bal vervormd of zelfs kapot knalt. Bedenkt maar eens dan een bal soms met 120 km/p in het doel wordt geschoten. In de bal zit een rubberen bal die ervoor zorgt dat de bal hard blijft en er geen lucht uit komt. Deze word beschermd door de leren vijfhoeken en zeshoeken.

De internationale voetbalbond (FIFA) moet een officiële wedstrijdbal een de volgende strengen eisen voldoen:

  • Omtrek: 68-70 cm
  • Gewicht: tussen de 396-450 gram. Bij aanvang van de wedstrijd mag de bal niet meer dan 410 gram wegen.
  • Materiaal: Leder of andere geschikte materiaal
  • Druk: Een opgeblazen bal moet een druk van 0,6 tot 1,1 Atmosfeer hebben.

Tijdens elke WK wordt er door Adidas een nieuwe bal ontworpen die weer beter is dan de WK ervoor. Bij Voetbalshirtskoning.nl kan je goedkoop een voetbal bestellen.

Categorieën: Voetbal
Merken: Adidas

KORTING: